2008-08-31 Az SZDSZ megszavazza a költségvetést?

Politológusok szerint annak ellenére, hogy az SZDSZ nem fogadja el Gyurcsány Ferenc javaslatcsomagját, a liberálisok át fogják engedni az adótörvényeket és a költségvetést. Sőt, az sem lehetetlen, hogy a Fidesz és az MDF is megszavazza majd.

Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője és Kiszelly Zoltán politológus erről azt követően beszélt, hogy az SZDSZ elnöke szombaton kijelentette: a program nem az ország, hanem Gyurcsány Ferenc túlélésének a programja.

Kérdéses a liberálisok egysége
Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője és Kiszelly Zoltán politológus erről azt követően beszélt, hogy az SZDSZ elnöke szombaton kijelentette: a program nem az ország, hanem Gyurcsány Ferenc túlélésének a programja.

Hirdetés

Segítség a nehéz órákban

Kérdéses a liberálisok egysége

Szomszéd Orsolya szerint a mostani bejelentés azt mutatja, az SZDSZ már nyáron eldöntötte, hogy nem fogadja el Gyurcsány Ferenc javaslatát. Ebből is látszik, hogy a liberálisok egy markáns ellenzéki stratégia mellett tették le a voksukat, ebben látják a parlamentben maradásuk zálogát – tette hozzá.

Nem lehet tudni, hogy mennyire egységes a párt, így a mostani döntés ellenére lehet, hogy a frakció egy része megszavazza majd az adótörvényeket és a költségvetést, illetve távol marad a szavazáskor. Csak kommunikáció kérdése, hogy hogyan kezelik majd a kérdést ezt követően – mondta Szomszéd Orsolya.
Fodor nem enged elsőre

Kiszelly Zoltán politilógus
Kiszelly Zoltán politilógus

Kiszelly Zoltán szerint az SZDSZ nem megszavazni, hanem inkább „átengedni” fogja a költségvetést és az adótörvényeket.
A mostani bejelentés azt mutatja, hogy az SZDSZ nem akar megint „aláfeküdni” a szocialistáknak, Fodor Gábor nem mondhatja azt, hogy az „MSZP első füttyentésére enged” – mondta a szakember.

Úgy vélte, ezután a megszokott forgatókönyv következik majd: az SZDSZ kiadáscsökkentést fog követelni, Gyurcsány Ferenc pedig azt hangsúlyozza, hogy ő megvédi a nyugdíjasokat. Az MSZP és az SZDSZ között pedig megint a miniszterelnök lesz a közvetítő – tette hozzá Kiszelly Zoltán.

A mostani bejelentésnek köszönhetően a következő hónapokban az SZDSZ is és Gyurcsány Ferenc is benne lehet a hírekben, az MSZP azonban kiszorulhat ebből a kommunikációból. A költségvetés elfogadásáig így az SZDSZ szerepelhet a hírekben, a végén pedig megegyeznek majd a szocialistákkal. Aki pedig szerepel az népszerűséget is nyer – mutatott rá a szakértő.
Azt lehet mondani, hogy az SZDSZ mostani döntése mindegyik parlamenti pártnak kedvez – húzta alá.
A Fidesz is könnyen megszavazhatja

A politológus úgy vélte, a jelenlegi állás szerint nemcsak az SZDSZ fogja átengedni a költségvetést, hanem az MDF és a Fidesz is partner lesz ebben. A demokrata fórum azután dönthet így, hogy a szocialisták különböző gesztusokat tesznek nekik, például az úgynevezett haláladó eltörlésével. A legnagyobb ellenzéki párt pedig azért, mert az előrehozott választásokkal megvárnák az európai parlamenti választásokat – mondta a politológus.

A MSZP tisztújítása miatt is fontos az SZDSZ mostani bejelentése, hiszen a liberálisok azt mutathatják, hogy befolyásolni tudják a szocialisták belső ügyeit azzal, hogy nemet mondanak a miniszterelnök javaslatára – tette hozzá Kiszelly Zoltán.

Szomszéd Orsolya arra is rámutatott, hogy az SZDSZ-nek nem volt nehéz meghoznia ezt a döntést, hiszen a gazdasági élet szereplői is inkább elutasították a Gyurcsány-csomagot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .