A gázvita miatt nem bűnhődhetnek az uniós országok

2009-01-07

Gyurcsány Ferenc levelet írt Vlagyimir Putyin orosz, Julija Timosenko ukrán és Mirek Topolanek cseh miniszterelnöknek, az unió soros elnökének. A levélben jelezte: a magyar kormány számára elfogadhatatlan, hogy Oroszország és Ukrajna vitájának árát az európai fogyasztók fizessék meg. Erről a miniszterelnök kedden nyilatkozott.

A kormányfő véleménye szerint ez mostantól már nem egyszerűen kereskedelmi ügy, hanem Oroszország, Ukrajna és Európa együttműködésének egyik legfontosabb kérdése.

Gyurcsány Ferenc elmondta: arra kérte az uniós soros elnökségét, hogy távolságtartó és közvetítő magatartás helyett lépjen fel a két országnál a vita lezárása érdekében. Illetve vitáikat tegyék függetlenné attól, hogy nekik kötelességük biztosítani az európai fogyasztók ellátását és a szerződések betartását – tette hozzá. Emlékeztetett arra, Magyarország az elmúlt néhány év döntéseinek következtében – a felhasználás arányában – nagyobb gáztárolási kapacitással rendelkezik, mint például Németország, vagy Ausztria.

A kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy a kialakult helyzet nem befolyásolja a gáz árát. Hozzátette: arról tájékoztatták, hogy Magyarországon jó ideig akkor is lehet biztosítani valamennyi fogyasztó gázellátását, ha az országba egy gramm gáz sem érkezik.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország a gázszállítást illetően két vasat tart a tűzben, de világossá tette, hogy a Nabuccónak van prioritása. Ezt bizonyítja az is, hogy Magyarország az egyetlen állam, amely speciális felhatalmazással rendelkező Nabucco-nagykövetet nevezett ki – fűzte hozzá.

Oroszország az új év első napján állította le az Ukrajnának szóló gázszállításokat, arra hivatkozva, hogy Ukrajna nem volt hajlandó kifizetni felhalmozódott, több mint kétmilliárd dolláros adósságát, továbbá nem sikerült megállapodni 2009-re az országnak szállított gáz áráról és az Ukrajnán át Európába küldött gáz tranzitdíjáról. A 2008-ra szóló szerződés lejártával egyelőre nem jött létre új szerződés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .