Az ország függetlensége és szabadsága nem lehet alku tárgya, nem eladó

Az ellenzéki politikus méltatta a szabadságért és függetlenségért hozott, 60 évvel ezelőtti áldozatvállalást, ugyanakkor azt mondta, ha igazán megbecsülték volna 1956 hőseit, akkor nyilvánosak lennének az ügynöklisták. Szavai szerint a titkosítás feloldása pártjára vár, mert az összes eddigi kormány érintett.
A Jobbik elnöke beszédében a 2006-os eseményekkel összefüggő igazságszolgáltatást is sürgette, kifejtve: akik a „rendőri terrort vezették” nyugodtan élnek, akik felkeltek a Gyurcsány-kormány ellen, vádlottak. Mint mondta, vagy mindkét tábornak tisztességes bírósági eljárás jár, vagy mindkettőnek amnesztia. Szerinte az, hogy csak az egyik oldalt üldözik, az 1956 és 2006 meggyalázása.
Vona Gábor az ünnepségen bejelentette, a Jobbik képviselőcsoportjának minden tagja nyilatkozatot tett arról, hogy csak akkor támogatja az alaptörvény-módosítást, ha az teljes körű és együtt jár a letelepedési kötvények kivezetésével. „Ha az összes pesti srác még élne és itt lenne, akkor velünk együtt tiltakozna a letelepedési kötvények ellen” – hangoztatta, jelezve: ha a kormánypárt „árulót keres” a kétharmados szavazáshoz, ne a Jobbikban tegye.
A politikus kitért arra is, hogy amióta közölte javaslatát Orbán Viktor miniszterelnökkel, nyomás nehezedik rá a kormánypárti médiában, azonban ezt megtiszteltetésnek tartja, mert értékelése szerint azt jelzi, hogy „az orbánizmusnak” ő a legnagyobb ellenfele. Hozzátette: nem azt kérte négyszemközt, hogy „vegyék be a buliba”, hanem hogy azonnal állítsák le „a gazdag migránsok és a potenciális gazdag terroristák” betelepítését, mert ez az ország érdeke. Vona Gábor szerint ha a kormányfő hazafi lenne, nem kellene gondolkodnia, hanem már kivetette volna a kötvényeket.
A pártelnök egy tisztességes, szabad, élhető és demokratikusabb Magyarország vízióját fogalmazta meg, amiért együtt kell küzdeni. Ezt azért szeretnék – folytatta -, mert hatvan évvel ezelőtt egy ilyen országért haltak meg emberek.
Toroczkai László, a Jobbik alelnöke 1956-ot a magyar és az egyetemes történelem egyik legszebb, legfényesebb forradalma és szabadságharcaként jellemezte. Szerinte az akkor elkezdődött szabadságvágy és forradalmi lendület a politikai szakaszába lépett, s a Jobbiknak 2018-ban be kell fejeznie ezt a hosszú küzdelmet, kormányoznia kell és gyökerestől megváltoztatni azokat az állapotokat, amelyek Magyarországot „rabszíjra fűzték”.
A rendezvényen Murányi Levente ’56-os szabadságharcos, az ’56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója és Baranyi László színművész, ’56-os szabadságharcos is személyes hangvételű beszédben elevenítette fel a hatvan éve történteket.
A megemlékezés hallgatósága megtöltötte a Corvin közt, sokan pártzászlókkal érkeztek és jelen voltak az Új Magyar Gárda tagjai is. A színpad előtt egy molinót tartottak aktivisták, amelyen az állt: „Dicső múlttal a győztes jövőért”, mellette pedig Budaházy György portréját ábrázoló tábla volt, „Nem terrorista, hazafi” felirattal.
Több hírportál, például az Origo és a 888 szerint lökdösődés, botrány, fütyülés volt a Jobbik-megemlékezésén.
Az ellenzéki párt erre reagálva közleményt adott ki, amelyben hazugságnak nevezte a „fideszes Habony Művek” írásait. Tájékoztatásuk szerint a rendezvényen nem történt rendbontás. „Az egyetlen esemény, hogy a központi megemlékezésünk előtt a Corvin közben megjelent egy 20-30 fős roma csoport, akiket a rendőrség a téren elszeparált, sípjaikat elő sem vették, s a rendezvény kezdetén, nem sokkal 16 óra után maguktól elhagyták a helyszínt” – olvasható a Jobbik közleményében.
Az MTI megkeresésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság annyit közölt, hogy nem történt rendőri intézkedés a Jobbik rendezvényén.
A koszorúzást követően a résztvevők fáklyákkal vonultak a Magyar Rádió egykori épületéhez, útközben „Ria-ria-Hungária”, illetve „Budaházy, Budaházy” rigmusokat skandálva.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .