A Fidesz-kormány veszélybe sodorta az embereket a kéményellenőrzések ritkításával

Budapesten közel kétszázezer gáztüzelésű kémény kötelező ellenőrzése marad el. A felelősség a kormányé, hiszen a szakmai szervezetek ellenzésével szemben rossz jogszabályi módosítást fogadtattak el. A Fővárosi Közgyűlésben feltettük a kérdést: „Ha az elmaradó ellenőrzésekből probléma adódik, ne adj’ Isten szén-monoxid-mérgezést szenvednek emberek, akkor azért kik lesznek a felelősök?” Az ülésen a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. ügyvezető igazgatója azt válaszolta, a Főváros és a szakmai szervezetek is a kormány politikájával ellentétes álláspontot képviseltek.

A Fidesz-kormány törvénymódosítása miatt jelenleg a lakosság egy részének nincs kéményellenőrzése, a másik részének pedig ingyenesen leellenőrzik a kéményét, de ha ott bármilyen hibát találnak, akkor magára hagyják az embereket ezzel a problémával.

Az októberi katasztrófavédelmi jelentés szerint az idei évben eddig tíz halálos áldozatot követelt a szén-monoxid-mérgezés, bár sajtóhírek szerint ez a szám jelenleg már tizennégy, holott az idei fűtésszezon pedig még el sem kezdődött. Összehasonlításképp: tavaly egész évben kilencen haltak meg.

A Jobbik már a törvénymódosítás tárgyalásánál is jelezte, a kéményellenőrzések ritkítása súlyos katasztrófát okozhat. Meggyőződésünk, hogy a katasztrófavédelem nincs felkészülve ennek a feladatnak az ellátására, nincs megfelelő emberanyaga, nincs megfelelő eszköze rá, ezért törvénymódosító javaslatot nyújtottunk be Az Otthon Melege Program tüzelőberendezések korszerűsítése érdekében történő megnyitásának szükségességéről címmel.

A Jobbik szerint szükséges lenne támogatni a kémények felújításával, kibélelésével vagy éppen korszerűsítésével kapcsolatos munkálatokat, a korábbi nyílt égésterű tüzelőberendezések kötelező, illetve az azzal kapcsolatos berendezések cseréjét, korszerűsítését, továbbá olyan jó minőségű, laboratóriumi körülmények közt bevizsgált és a kéményseprők által is javasolt szén-monoxid-riasztó készülékek megvásárlását és beüzemelését, amelyek megfelelnek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, illetve a Tűzvédelmi Hatóság előírásainak. A fenti költségek háztartásonként akár 1-2 millió forintra is rúghatnak, amelyeket egy átlagos keresetű háztartásban képtelenek a családok kigazdálkodni.

Szilágyi György országgyűlési képviselő és Tokody Marcell, a Jobbik fővárosi képviselője

Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .