Bánya Felcsúton: nagyvonalúan vásárolta meg Orbán Győzőék ingatlanját Mészáros Lőrinc

A milliárdos polgármester Orbán Győzőéktől vásárolt területet úgy, hogy ott még évekig üzemeltethet homokbányát a Gánt Kő és Tőzeg Kft. Azaz a kormányfő apjának cége. Ízelítő.

Orbán Győzőék cége már évek óta termelhet ki homokot egy Felcsút melletti bányából – tudta meg lapunk. A közel negyvenezer négyzetméteres ingatlan több éven át a miniszterelnök családjához tartozó Gánt Kő és Tőzeg Kft. egyik regisztrált fióktelepe volt, a bányaterületet még 1996-ban vásárolták meg privatizált Csákvári Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt.-től. Még a mai napig bányászhatnak homokot itt Orbán Győzőék, hiszen idén szeptemberben a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya néhány hónapja 2025 decemberéig adott egy újabb környezetvédelmi működési engedélyt a család érdekeltségéhez tartozó Gánt Kő és Tőzeg Kft.-nek, így még 20 évig működhetnek a „Felcsút II. – homok védnevű bányatelken”, ahonnan évente maximum ötvenezer köbméternyi nyersanyagot fejthetnek ki.

Odateszem a bányát, jó?Odateszem a bányát, jó?
Fotó: MTI

A lapunk birtokába került környezetvédelmi működési engedély meghosszabbítását még 2015 áprilisában kezdeményezték Orbánék, közvetlenül azelőtt, hogy eldönthették: eladják a homokbányának is otthont adó, mintegy négyhektáros ingatlanjukat.
Nem lehetett könnyű ilyen helyzetben olyan vevőt találni, aki vállalta, hogy két évtizeden át nem kezd semmit azzal a földdel, amelyet a termelés végezte után rekultiválni is kell. Azonban akadt egy érdeklődő, hiszen a jelek szerint Mészáros Lőrincnek pont szüksége volt egy kibelezett bányagödörre, így a felcsúti milliárdos polgármester legnagyobb cége, a Mészáros és Mészáros Kft. idén májusban megvásárolta a még működő homokbányát a szintén Orbán-érdekeltség Nehéz Kő Kft.-től. Azért a Nehéz Kőtől, mert 2015 februárjában ide került át a tulajdonjog a Gánt Kő és Tőzeg Kft.-től. A házon belüli tulajdonoscsere után eltűnt az ingatlanra bejegyzett 35 millió forintos jelzálogjog is.

false

 
A friss környezetvédelmi hozzájárulás megadása előtt a felcsúti jegyzőnek is nyilatkoznia kellett, aki szerint minden a lehető legnagyobb rendben volt, szerinte „(…) a tervezett tevékenység az önkormányzati szabályozással és a helyi településrendezési eszközökkel összhangban áll”. Amikor a jegyző áldását adta az újabb engedélyek kiadására, már főnöke, Mészáros Lőrinc cége tulajdonában volt a földterület.
Nem ez az egyetlen üzleti kapcsolat a felcsúti polgármester és Orbán Győző között. Kettejük bizniszeiről, a felcsúti homokbányáról és a miniszterelnök családjához köthető cégekről további információkat olvashat Magyar Krisztián teljes cikkében, amelyet a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban találhat meg.
Forrás: magyarnarancs.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .