Románia nemzeti ünnepére

John Kerry
John Kerry

Közel egy évszázaddal ezelőtt román vezetők egy csoportja összegyűlt, hogy egységes, demokratikus államot hozzon létre, amely elősegíti polgárainak egyenlőségét és szabadságát. Obama elnök és az amerikai nép nevében gratulálok minden románnak az Egyesülés Napja alkalmából.

 „Obama elnök és az amerikai nép nevében gratulálok minden románnak az Önök ünnepe, az Egyesülés Napja alkalmából.
Közel egy évszázaddal ezelőtt román vezetők egy csoportja összegyűlt, hogy egységes, demokratikus államot hozzon létre, amely elősegíti polgárainak egyenlőségét és szabadságát. Ma azok előtt a korai látnokok és a nyomdokaikban járók előtt tisztelgünk, akik annak szentelték magukat, hogy világszerte előmozdítsák a méltóság és az emberi jogok közös értékeit. 
Idén 135 éve, hogy az Egyesült Államok és Románia felvette a diplomáciai kapcsolatot, a barátság pedig közös elkötelezettségünkben gyökerezik a demokratikus kormányzás, a jogállamiság, polgáraink gyarapodásának a bővülő kereskedelem és a beruházások általi előmozdítása érdekében, valamint a közös kiállásban NATO-szövetségesként egy egész, szabad és békés Európáért. Különösen büszkék vagyunk, hogy amerikai katonák, tengerészek és a légierő vállt vállnak vetve szolgáltak román partnereikkel a szabadság és az igazság védelmében világszerte, legutóbb Afganisztánban. 
Ezen a különleges napon azt várjuk, hogy kapcsolataink tovább mélyülnek és erősödnek az elkövetkező években is.”
Forrás: mandiner.hu

1 hozzászólás

  1. Author

    Tudja, hogy miről beszél?
    „Az új határokat elvileg a Thomas Woodrow Wilson amerikai elnök által megfogalmazott nemzeti elv alapján jelölték ki. Ettől azonban több esetben, stratégiai, gazdasági, közlekedési stb. szempontokra hivatkozva eltértek, például az összes, az új határral párhuzamos út és vasút a határ túloldalára került (főleg katonai okokból).[33] Például az Arad-Nagyvárad-Szatmárnémeti út és vasút, a Csallóköz (a megmaradt, összekötő utak nélküli sugaras szerkezet máig a magyar közlekedés egyik gondja). Így kerültek egybefüggő magyar lakosságú tömbök is a határ túloldalára (például a Csallóköz, Székelyföld, az egykori Partium és Bácska egyes részei), noha legtöbbször ki lehetett volna jelölni megfelelő határt. A magyar tárgyalási stratégia alapvetően Magyarország területi integritásának megőrzését szerette volna elérni. Érveik az ország történelmi, földrajzi és gazdasági egységét igyekeztek alátámasztani. Emellett a magyar delegáció kérte a népszavazás lehetőségét is, a szövetségesek által sokat hangoztatott önrendelkezés és nemzetiségi elvre hivatkozva.[34] Apponyi beszéde sokakban nagy hatást keltett, mivel azonban a békeszerződést illetően a döntés már megszületett, érveit nem vették figyelembe.[35]”
    Bővebben: https://hu.wikipedia.org/wiki/Trianoni_b%C3%A9keszerz%C5%91d%C3%A9s
    Aztán
    . 1918. december 1., a „Nagy Egyesülés napja”, ugyanis a román nemzeti egységtörekvések beteljesülésének dátumaként van jelen a román köztudatban, míg az erdélyi magyarok számára ugyanez a nap a történelmi Magyarország felbomlásának egyik döntő időpontját és a kisebbségi lét kezdetét jelképezi.
    Bővebben: http://mult-kor.hu/20081209_megunnepeltek_a_roman_egyseg_napjat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .