Az offshore cégeket “ki kell seprűzni” a közpénzek közeléből

Az offshore cégeket “ki kell seprűzni” a közpénzek közeléből
Az offshore cégeket “ki kell seprűzni” a közpénzek közeléből

Harmadik alkalommal nyújtotta be az LMP az Országgyűlésnek az offshore cégeket a közpénzfelhaszálásból kizárni kezdeményező törvényjavaslat-csomagját hétfőn.
Schiffer András, a párt társelnök-frakcióvezetője sajtótájékoztatóján a magyar nemzetgazdaság egyik legnagyobb rákfenéjének nevezte, hogy az elmúlt huszonöt évben hatalmas méretű volt a jövedelemkiáramlás, amiben elmondása szerint az “offshorozásnak” is nagy szerepe van. Azt mondta, a magyar államadósság két és félszeresét mentették ki adóparadicsomokba.
Beszámolója szerint tiltanák azt, hogy átláthatatlan tulajdonosi hátterű cégek kerüljenek a közpénzek közelébe, de azt is, hogy adóparadicsomokba mentsenek ki közpénzt. Az LMP javaslata szerint ezek állami vagy önkormányzati cégekkel nem köthetnének jogügyleteket, tulajdonosaik között nem lehetnének köztisztviselők, kormánytisztviselők, politikusok, de a tilalmat kiterjesztenék a kormány és a miniszterelnök tanácsadóira is. “Az offshore-lovagok takarodjanak ki a Kossuth tér 1-3.-ból” – fogalmazott Schiffer András, aki a közbeszerzési háló legaljára sem engedné ezen cégeket. Se az angyalföldi szocialista önkormányzat, se a belvárosi fideszes ne léphessen jogügyletre ezen vállalkozásokkal – jelentette ki.
Szél Bernadett, az LMP másik társelnöke a tájékoztatón úgy fogalmazott: olyan országot kell felépíteni, amiben nem kerülhetnek tanácsadói vagy vezető pozícióba olyan emberek, akik az adózásban nem hajlandók sorsközösséget vállalni. Szerinte amiatt, hogy öt éve “gátlástalanul pörög a pénzszivattyú”, jelentős források hiányoznak az egészségügyből, az oktatásból, a szociális szektorból. Úgy ítélte meg: Andy Vajna, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos szimbólumává vált annak a politikának, amellyel Orbán Viktor miniszterelnök cserbenhagyta a magyar embereket. Ennek az embernek semmi keresnivalója a közpénzek közelében – jelentette ki Szél Bernadett, azt firtatva: mi lett az átvilágításának az eredménye?
(MTI/LMP Sajtó)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .