Tóbiás József
Tóbiás József

Négy kritikus területet nevezett meg Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője pénteki, békéscsabai sajtótájékoztatóján, ahol elmondta: ezek miatt szerinte még idén biztosan módosítani kell a 2016-os költségvetést.

Kifejtette: a leginkább feszítő területnek a bérek kérdését találja. Szavai szerint a közigazgatásban és az államigazgatásban dolgozók bérének az emelése „elengedhetetlen”. A pedagógus-életpályamodellel meghirdetett béremelés, mint mondta, csak „üres halmaz”, egy tartalékalapból vagy adja a kormány, vagy nem, az nem a bérekbe épül be. Véleménye szerint a valódi béremeléssel a kivándorlás problémáját is kezelni lehetne.

Tóbiás József közölte: 60 milliárd forintot szán a kormány a kórházak adósságának a konszolidációjára, „ám ez csak a hatvan százaléka annak, amit valójában ki kellene fizetni”. Az oktatásról szólva úgy fogalmazott: a gimnáziumok megszűntetésével és a felsőoktatási keretszámok megváltoztatásával elkezdődik a tudáshoz való hozzáférés korlátozása. Végezetül a szociális ellátórendszert említette, ahonnan szerinte az elmúlt évek gyakorlatának megismétléseképp újabb 300 milliárd forintot von el a kormány, a rendszer működtetését az önkormányzatokra hárítja, amelyek ezt a feladatot vagy a tartalékaikból vagy hitelekből oldják meg. Így viszont fejleszteni már nem tudnak – hangsúlyozta.

Az MSZP ezért fenntartja a javaslatát, hogy az önkormányzatoknak külön települési pótlékot kellene biztosítani, és visszaadni nekik az elvett forrásokat – húzta alá. Varga Zoltán, az MSZP Békés megyei elnöke elmondta: nagyon rossz helyzetbe kerültek az önkormányzatok a rendszerváltás óta eltelt időben, „minden településen visszalépés történt az önkormányzat által nyújtott közszolgáltatások minőségében”. Véleménye szerint az állam nem hátrálhat ki teljes egészében e feladatok ellátásából. Miklós Attila, a párt békéscsabai elnöke kijelentette: az MSZP a modernizáció felé halad, szolgáltatópárttá kíván válni, amely a helyi problémák megoldására keres megoldásokat. Addig, amíg a minimálbér szintje nem éri el a létminimum szintjét, addig az MSZP-nek lesz tennivalója – közölte.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .