Hitelminősítés – Elemzők: meglepetés a Fitch kilátásjavítása

Pozitív meglepetésnek nevezte a K&H és az ING vezető elemzője, hogy a Fitch stabilról pozitívra javította a magyar államadós-osztályzatainak kilátását, de abban eltért a véleményük, hogy már idén, vagy csak jövőre lehet felminősítés.
Balatoni András, az ING vezető elemzője nem számított kilátásjavításra. Kifejtette: a hitelminősítőkre általában jellemző a visszatekintő elemzés, ami miatt a „trendtöréseket” csak nagyon lassan építik be várakozásaikba. A Fitch pénteken közzétett véleményéből azonban az látszik, hogy a javításban szerepet játszott a főként a bankadó-csökkentés által jelzett „markáns gazdaságpolitikai fordulat”.     A bankadó csökkentése még a másfél évvel ezelőtt tett miniszterelnöki nyilatkozatokhoz képest is nagy változásnak tekinthető – fűzte hozzá.     „Az elemzés végre arról szól, amiről kellene” – mondta a Fitch véleményéről, kifejtve, hogy Magyarországon csökken az adósság, jók az egyensúlyi mutatók, alacsony a deficit, és van növekedés, vagyis az ország pénzügyi befektetői, hitelezői szempontból vonzó célpont.
Az elemző emlékeztetett arra, hogy a Fitch 2012-ben sorolta Magyarországot befektetésre nem ajánlott kategóriába, ami akkor indokolt volt, azonban az indokoltnál sokkal tovább tartotta ebben a kategóriában az országot.     Balatoni András kiemelte: a következő, őszi felülvizsgálatkor már felminősítés következhet, ami két dolog miatt is fontos. Egyrészt ha az Egyesült Államokban kamatemelés lesz, és csökkennek az amerikai befektetői pénzek, felminősítés esetén „felkerülünk a befektetési térképre” a sokkal konzervatívabb ázsiai és európai befektetőknél. Másrészt vannak olyan alapkezelők, amelyek a 3 nagy hitelminősítő értékelésének átlagát nézik, így ha kettőnél sikerülne a felminősítés, akkor az ilyen szempontból is kedvező lenne Magyarország számára.     Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szombaton az MTI-nek elmondta, ő sem számított kilátásjavításra. Egyetért a Fitch által is említett kedvező tendenciákkal, így a külső adósság csökkenésével, a növekedés felgyorsulásával, valamint a bankadó jövőre kezdődő csökkentésének pozitív hatásával.     A felminősítés feltételeként meghatározott államadósság-csökkenés objektíven mérhető, ugyanakkor ez nem mondható el a kiszámíthatóbb, stabilabb gazdaságpolitikáról, üzleti környezetről – tette hozzá. A bankadó csökkentésével elindulhatott egy kedvező folyamat, de a szektorális különadók maradnak, sőt a 2019-ig szóló költségvetési kitekintésben is szerepelnek ezek az adók – hívta fel a figyelmet Németh Dávid.     Németh Dávid szerint nehéz előre jelezni, hogy a hitelminősítők a kiszámíthatóság értékelésénél ezt mennyire veszik majd figyelembe, mikor tartják majd megfelelőnek a kiszámíthatóságot.     Az államadósság és a külső adósság mérséklődése azonban mérhető, de mivel az idei éves adatok ezekről csak 2016 első negyedévében állnak majd rendelkezésre, addig kivárhatnak a hitelminősítők a felminősítéssel.

MTI
Ha tetszett a cikk, lájkolja a kormányváltás.hu gazdasági Facebook oldalát

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .