Ankara bírálja Moszkvát

Mevlut Cavusoglu
Mevlut Cavusoglu

Semmi nem igazolja azt, amit Oroszország Ukrajnában és más szomszédos országokban tesz, jelentette ki a NATO külügyminiszterek ma kezdődő kétnapos törökországi értekezlete előtt Mevlut Cavusoglu, a török diplomácia vezetője.
Törökország kész konstruktív szerepet vállalni az ukrajnai válság megoldásában, mondta Cavusoglu. A török diplomata szerint Törökország számára aggodalomra ad okot Ukrajna, a Krím és Örményország esete, valamint a krími tatárok helyzete a félsziget Oroszországhoz való csatolása után. Elmondta, rövidesen bemutatják azt a jelentést, amelyet egy török parlamenti küldöttség krími látogatása nyomán állítottak össze az ott élő (muzulmán vallású) tatárok helyzetéről.
Törökország azóta vált kritikussá Oroszországgal szemben, hogy az orosz duma határozatot fogadott el, amelyben népirtásnak nevezte az Oszmán birodalomban élő örmények száz évvel ezelőtti lemészárlását és Vlagyimir Putyin részt vett az örményországi jubileumon, és maga is genocídiumról beszélt. Recep Tayyip Erdogan államfő az utolsó percben, vélhetően Putyin ezen lépéséért, lemondta a május 9-i moszkvai világháborús megemlékezésen való részvételt.
Forrás: nepszava.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .