Sarkozy pártja lecseréli nevét

A névváltoztatást Sarkozy kezdeményezte. A Sarkozyhez közel álló Bernard Accoyer azt mondta, hogy a lépés az UMP nevét az utóbbi két-három évben besározó ügyek miatt vált szükségessé. Tavaly Jean-Francois Copé akkori UMP-elnök és Catherine Vautrin volt pénztárnok ellen eljárás indult hivatali bizalommal való visszaélés gyanúja miatt, Sarkozyt pedig 2012-es elnökválasztási kampányának túlköltekezése miatt hallgatták ki.

A pártelnök áprilisban azt mondta a Le Journal du Dimanche lapnak, hogy „számomra véget ért a rövidítések időszaka. Ideje fellépni a köztársaság értékeiért, ahelyett, hogy romboljuk azokat” – mondta. Az új nevet azonban korábban az UMP egyes tagjai, köztük Sarkozy pártbéli riválisa, Alain Juppé volt kormányfő is kritizálta. A bírálatok szerint a Les Républicains név túlságosan az amerikai Republikánus Pártéra emlékeztet, míg mások szerint a pártelnök 2017-es elnökválasztási kampánya miatt akar új politikai brandet építeni.
A névváltoztatást a kormányzó szocialisták is bírálták, ők arra hivatkoztak, hogy a köztársaság eszméjét nem lehet „privatizálni” és „kisajátítani”, az mindenkié. Az UMP 2002-ben több jobbközép pártból jött létre Jacques Chirac akkori elnök vezetése alatt. Eleinte egy rövid ideig az Unió az Elnöki Többségért nevet viselte a párt.
Forrás: hir24.hu




style=”display:inline-block;width:468px;height:60px”
data-ad-client=”ca-pub-4540355409531034″
data-ad-slot=”3101792958″>

Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .