Az E.On feladta: befejezik a lakossági gázszolgáltatást

Az E.on feladta. Kép forrása Google
Az E.on feladta.
Kép forrása Google

A kormányzati rezsiharcnak is köszönhetően masszívan veszteséget termelő lakossági gázszolgáltatásról lemond az ország második legnagyobb „egyetemes” szolgáltatója. Az E.On ezt „új üzleti stratégiájának következő lépéseként” definiálta a közleményében, de kérdés, hogy mindez – az üzletileg egyébként racionális döntés – elindítja-e az a lavinát, mely állami kézbe juttatná a teljes lakossági ellátást.
A rezsicsökkentés első látványos eredménye a gázszolgáltatói piacon: az E.On otthagyja a lakossági gázpiacot – ez a lényege a társaság mostani bejelentésének. (A vállalati ügyfeleket a gázcég továbbra is ellátja, és az áramszolgáltatást tovább folytatja a lakosságnak és a vállalatoknak egyaránt.)
Bár a cég közleménye nem nevesíti explicite, de a lakossági gázpiacon elért veszteség oka elsősorban a rezsicsökkentés. 2013 elején 10 százalékkal csökkent a lakossági gáz díja. 2013 nyarán egy újabb, 11,1 százalékos gázármérséklés következett, majd 2014 áprilisában 6,5 százalékos vágás jött.
Oldja meg az állam, ahogy tudja
Április 24-én az E.ON Energiaszolgáltató Kft hivatalos kérelemmel fordult a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH), hogy vonja vissza az E.ON Energiaszolgáltató Kft. egyetemes gázszolgáltatói engedélyét – írja sajtóközleményében a német cég.
A hivatal az eljárási rend szerint jogosult ezen esetben más szolgáltatóktól ajánlatokat bekérni az – elsősorban lakossági ügyfeleket magában foglaló – ügyfélkör átvételére, és azok alapján kijelölni azt az új társaságot, mely a jövőben az érintett lakossági ügyfélkör számára a gázszolgáltatást biztosítja. Amennyiben nem érkezik ajánlat, a hivatal jogosult az új szolgáltató kijelölésére.
Ez a folyamat nem érinti az E.On-csoport árampiaci ügyfeleit (sem lakosságit, sem versenypiacit), illetve nem érinti a gáz versenypiaci ügyfeleit sem, számukra a vállalatcsoport az eddigiek szerint biztosítja a szolgáltatást.
Az E.On döntése része annak a stratégiai portfólió-átalakítási folyamatnak, áll a cég közleményében, amelyet a tavalyi év folyamán indított a vállalatcsoport a fenntartható működés, a minőségi, értéknövelő és biztonságos szolgáltatás érdekében. Ügyfeleiért az E.On a jövőben az energiaellátást biztosító korszerű hálózatok további fejlesztése és kiemelten biztonságos üzemeltetése mellett új, innovatív energetikai megoldások kidolgozására és bevezetésére fókuszál. Ezen belül külön kiemelt hangsúlyt fordít a vállalat a kis-, közepes és nagyvállalati ügyfélkör áram- és gázellátására, az ügyfelek speciális igényeire kidolgozott energetikai megoldásokra, a partnerségre, valamint az energiaipar nemzetközi innovációinak hazai bevezetésére.
Az E.On egyetemes gázszolgáltatásra jogosult ügyfélkörének átadás-átvételi folyamata az érintett ügyfeleknél a szolgáltatás minőségét nem érinti. A szolgáltatóváltással kapcsolatos teendőkről, változásokról a megszokott formában, időben és teljes körűen tájékoztatja fogyasztóit a társaság. A vállalatcsoport minden szakmai támogatást megad a folyamat zökkenőmentes lebonyolítása érdekében mind a hivatal, mind az újonnan kijelölt engedélyes részére.
Az E.On gázpiaci lakossági ügyfelei kapcsolatban maradnak az E.On munkatársaival, hiszen területileg illetékes rendszerüzemeltetőként továbbra is az E.ON helyi leányvállalatai végzik többek között a hálózat karbantartását, fejlesztését, illetve a mérőórákhoz kapcsolódó egyéb feladatokat is.
Forrás: hvg.hu
Ha tetszett, tekintse meg többi Gazdasági hireinket a kormanyyvaltas.hu gazdasági rovatában a Facebookon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .