Szakszervezeteket tiltana be a kormány

Amennyiben életbe lép az új szolgálati törvény, meg fognak szűnni az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat szakszervezetei. Powell Pál, az egyik érintett szervezet elnöke szerint a módosításról nem értesítették őket előzetesen, így a lépés számukra is csak a jogszabálytervezetből derült ki – tudta meg a hvg.hu.
A lépéssel ötezer dolgozó maradhat érdekvédelem nélkül. Mikor Powellék rákérdeztek arra, miért szükséges a tiltás, azt felelték nekik, más országokban sincsenek a polgári titkosszolgálatoknak érdekvédelmi szervezetei. Ám ez nincs így:

„Ausztriában, Németországban és Franciaországban van, Angliában valóban nincs, de ott sem tiltják, hogy legyen”

– tette hozzá.
Powell hiába beszélt Pintér Sándor belügyminiszterrel és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, érdemi választ nem kapott. Így elmondása szerint már csak „megmosolyogta” Orbán Viktor válaszlevelét, melyben azt írta, forduljon Pintérhez bizalommal.
Az érdekvédő szerint minden létező jogi lépéssel küzdeni fognak az intézkedés ellen, ha kell, akár külföldi jogi fórumokon is, mert harminc éve nem volt példa arra, hogy egy működő szakszervezetet betiltsanak Európában.

„Ez ellen a fogalmazás ellen persze tiltakoznak, mondván, nem tiltják, hanem nem támogatják, hogy a munkavállalóknak érdekvédelme legyen”

– mondta Powell.
A Belügyminisztérium a hvg.hu kérdéseire cikkük megjelenéséig nem válaszolt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .