LMP: elfogadhatatlan a kishantosi biogazdasággal szemben indított kártérítési követelés

Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) be akarja hajtani a „barbár módon elpusztított” kishantosi biogazdaságtól a bérleti jogvita időtartama alatt elmaradt bérleti díjat és az igénybe vett őrzővédő szolgáltatások árát.
Ezt Sallai R. Benedek, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke közölte csütörtökön az MTI-vel.
Az ellenzéki politikus megdöbbentőnek nevezte, hogy az NFA 14 millió forintot követel a Kishantosi Nonprofit kft.-től és a Greenpeace Magyarország Egyesülettől, amiért a „kisemmizett kishantosi gazdák megakadályozták, hogy az új tulajdonosok a jogerős döntés előtt birtokba vegyék a termőföldet”.
A több évtizedes múltú, nemzetközileg is elismert kishantosi biogazdaság gazdálkodóival 2013 őszén nem hosszabbították meg a bérleti szerződést, a területet felparcellázták, majd „fideszes politikai körökhöz tartozó nagygazdáknak játszották át” – fejti ki Sallai R. Benedek, hozzátéve a kishantosiak és a Greenpeace bírósági úton próbálta megvédeni a területet, mialatt az új bérlők megkezdték a terület kitárcsázását és műtrágyázását, meg sem várva az elsőfokú birtokvédelmi eljárás végét, .
Az LMP szerint a történtek miatt az NFA helyett inkább a magyar államnak kellene kártérítést követelnie, amiért a szervezet „részt vett egy 140 millió forint értékű bioélelmiszer és egy jól működő biogazdálkodás tönkretételében”.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .