Hová lett Orbán Viktor, akit felspannolt a kard ki kard?

Orbán Viktor nem akar vitatkozni Bajnai Gordonnal, amit magyarázhat az, hogy nincsenek egy súlycsoportban, de akár az is, hogy Orbán az elmúlt években látványosan óvatosabb lett a nyilvánossággal, mint korábban.

1998-ben egy vagány vitával nyerte meg a választást a Fidesznek, edzett, hogy fitt legyen, külön csapat készítette fel. Négy évvel később kevésbé brillírozott, 2006-ban pedig lesöpörte Gyurcsány Ferenc. Azóta kerüli a kényelmetlen helyzeteket.

„Bajnai Gordonnak ma nem Magyarország miniszterelnökével kellene vitáznia, hanem a magyar emberekkel” – utasította vissza a Fidesz Orbán Viktor nevében Bajnai Gordont, aki szerdán nyilvános vitára hívta ki a miniszterelnököt. A párt sajtóirodája nem is reagált részletesen a kihívásra, csak felsorolta, hogy tudomása szerint Bajnai csökkenteni akarja a minimálbért, a családi adókedvezmény megszüntetésére készül, és csökkenteni akarja a nyugdíjakat, „de a magyar emberek nem kérnek ebből, Bajnai Gordonnak tehát a magyar emberekkel van vitája”.

Előzőleg az Együtt 2014 választói mozgalom adott ki közleményt, ebben a Fideszt hazugnak és gyávának nevezték. „Hazugságokat terjeszt az Együtt 2014 terveiről, és ezt álcivil szervezetek mögé bújva teszi. Van olyan egész oldalas újsághirdetés, amit még az álcivilek sem írtak alá: az így egyszerűen csak egy névtelen rágalmazó levél. Ez kampányidőszakban törvénytelen lenne, de minden időben becstelen. Most is az”.

Ezzel azokra a hirdetésekre reagáltak, amelyeken Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc egymás mellett szerepel, mint akik „együtt tették tönkre az országot”, és megint a nyugdíjakon akarnak spórolni. Ezek miatt „Bajnai Gordon személyesen hívja vitára Orbán Viktort, élőben, televíziós műsorban vagy bármely más médiumban, akár kormánypártiban is. A lényeg, hogy álljon ki végre szemtől szemben, merje saját hangon elmondani a hazugságait, és viselje el, hogy valaki válaszul a valósággal szembesíti őt. Várjuk Orbán Viktor válaszát: a lapítás vagy a kitérő válasz egyaránt a hazugság elismerése”.

Óvatosabb lett Orbán

Orbán elutasítása magyarázható azzal, hogy Bajnai Gordon egyelőre egy viszonylag laza választási szövetség vezetője (a közvélemény-kutatások szerint a szövetség nem is feltétlenül jutna be a parlamentbe, a Medián szerint 7, az Ipsos szerint 8 százalékon áll), azaz Bajnai korábbi miniszterelnöki szerepétől eltekintve kevés indoka lenne rá Orbánnak, hogy épp vele álljon szóba. (Deutch Tamás fideszes EP-képviselő szerdán ki is figurázta emiatt Bajnait a mikroblogján, így: „Miután Bajnai jelezte, hogy vitázni szeretne Orbánnal, barátaim tucatszám jelezték, hogy ők pedig szívesen randiznának Pippa Middletonnal.”)

origo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .