Én és a teljes foglalkoztatottság. Egy Facebook bejegyzés margójára

 No. Akkor mondom. Nekem az a problémám ezekkel a dolgokkal, mert lehet, hogy a számok mint statisztikai számok valósak – de, hogy a munkanélküliség felszámolása nem csak azért volt ” sikeres” mert a Fidesz úgy akarta. Ebben a statisztikában benne van   külföldi munkaerő Londonyban pl. bele számoltatik a közmunka, DE AZ ISKOLÁZOTTSÁGGAL JÁRÓ MUNKAERŐHIÁNY NEM OLDÓDOTT MEG. Aztán. Nekem a teljes foglalkoztatottság  mint szó,  rossz emlékeket ébreszt, hiszen Hitler is hasonló eszközökkel oldotta meg a problémát. Egy közmunkás nem produktív – eszem ágában sincs, hogy lenézzem őket – ezért én úgy gondolom, nem nevezhető előrelépésnek.
Egy kicsit, sőt nagyon erős túlzással azt mondanám, hogy én akkor lennék boldog, ha egy közmunkást nővérré, ne adj isten orvossá képeznék át. Ez így nyilvánvaló hülyeség, de kicsiben. Ha a közmunkás ingyenes oktatással megkapná a hiány szakmákból az egyiket, már jobban szeretném a teljes foglalkoztatottság relatíve kifejezést. De a többi stimmel.  Egy kicsit mélázzunk el a ballib kifejezésnél, melyet a kormánymédia és a Fidesz szimpatizánsai oly nagy kedvel mantráznak.
Nincs olyan, hogy ballib. De olyan sem, mint pl. az illiberalizmus, sőt a migáns magában mint szó sem igazán van.
Mi lenne akkor, ha én bevallanám,  alapjaiban jobbos vagyok, de a liberalizmus egyénre kifejtett értelmezését helyes és követendőnek tartom, elismerem. Mondjuk még azt is, hogy keresztény vagyok – hiszem megkereszteltek – de nem hiszek istenben, legalább is nem úgy, ahogy azt klerikális oktatás szeretné, ezért templomba is csak kulturális szempontból járok.
Nem tagadom egy irányító valami létezését, de nem hiszem azt, hogy magamért nekem nem kell tennem semmit, és ha az Orbáni rendszert veszem figyelembe, az kizárt. Miért? Mert nem lehetek sikeres, ha nem vagyok Fidesz közeli, vagy párttag. Ha egy jól menő vállalkozást szeretnék indítani, mondjuk valami kormányzati segítség igénybevételével. De ugye pont ez volt az átkosban is. Ha párttag voltál, könnyebben mentek a dolgok. Nos ezért gondolom úgy, hogy Viktor nem az ország függetlenségét építi, hanem a tőle való függést szorgalmazza. És ez már hajaz a kommenizmusra, mint olyan.