Az LMP tervei, ha nyernek

Az LMP első útja kormányon Moszkvába vezet majd, hogy kiléptessék az országot a paksi bővítést megalapozó Orbán-Putyin paktumból, második útjuk pedig Brüsszelbe, hogy elérjék az unió vezetőinél az országunk számára hátrányos kétsebességes Európa víziójának elvetését.
“Magyarországnak Európa éllovasai között van a helye” – hangsúlyozta pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Szél Bernadett társelnök, miniszterelnök-jelölt, aki Ungár Péterrel, a párt országos elnökségének tagjával ismertette pártja külpolitikai programját.
Szél Bernadett kőkorszakinak nevezte Orbán Viktor miniszterelnök külpolitikai nézeteit, de, mint fogalmazott, az LMP a XXI. század körülményei között kívánja sikeressé tenni az országot. Nyugaton van a tudás, az innováció, a zöld gazdasági átalakulás – mondta, ezért szerinte nyugati nyitásról kell beszélni. A kormány által hirdetett keleti nyitás ugyanis bezárta az országot egy rossz helyzetbe – tette hozzá.
A kormányfő emellett mindent megtesz azért, hogy elszakítsa egymástól az unió magországait és a többi tagállamot. A kétsebességes Európa legfontosabb szószólójává vált, ezzel pedig kijelölte Magyarország számára a második sebességet – tette hozzá, de szerinte a miniszterelnök az ország diplomáciai erőforrásait is felszámolta, és aláássa a magyar érdekek képviseletét.
Ungár Péter a paksi bővítést nevezte a kudarcos külpolitika “ékkövének”, mert az annak alapját jelentő hitel csak Vlagyimir Putyin orosz elnök érdekét szolgálja, és nem a magyar emberekét. Felszólította a kormányt, hogy ne költsön további közpénzt a beruházásra, mondván: Ausztria ismét megtámadta azt – ezúttal az engedélyeztetést -, így szerinte kétséges a bővítés megvalósulása.
Bírálta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert is, amiért szerinte megengedhetetlen módon beszélt a luxemburgi külügyminiszterről. Kijelentette: a “furkósbotot” akkor kellett volna használni, amikor például Szlovákiában levetették a magyar nyelvű táblákat a vasútállomásokról, és nem akkor, amikor egy szövetséges ország kritikát fogalmaz meg velünk szemben.
MTI/LMP

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .