Szijjártó ezért a vádlottak padjára kerülhet

szijjarto_mexikoSzijjártónak és a külügynek legkésőbb március 9-e óta büntetőjogi felelőssége lehet a Quaestor-ügyben – fejtegeti a Cink. Ennek oka, hogy Tarsolyék aznap fizettek vissza a külügy alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőháznak 3,8 milliárdot, de nem államkötvényben, hanem készpénzben. A készpénz tényét Lázár is elismerte csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Jogszolgáltatás blog szerint a Quaestor így jogtalanul használta fel az állampapírokat és a készpénz megérkezése után Szijjártóéknak is világossá kellett, hogy váljon: sikkasztás vagy csalás történhetett. Ekkor azonnal feljelentést kellett volna tenniük, amit elmulasztottak, így innentől kezdve őket is büntetőjogi felelősség terheli.

Az Origo megkeresésére a külügy azt mondta, meglepve tapasztalták, hogy nem állampapírt, hanem készpénzt kaptak vissza, ami felveti annak gyanúját, hogy a Quaestor nem a szerződésnek megfelelően kezelte a külügy pénzét. Ezért a kereskedőház megtette az első jogi lépéseket. Ám a külügy ezeket a lépéseket március 25-re datálta, ami azt jelenti, 16 napon át nem csináltak semmit, csak akkor, mikor a sajtó rákérdezett. Ennyi idő pedig elegendő sok bizonyíték eltüntetéséhez. Ezért a Cink szerint nem meglepő, hogy sokan azt gondolják, Tarsolyékat központilag segítik.

A lap még azt is kiemeli, ezeknek a fényében az is érdekes, hogy Lázár azt is ismételgette csütörtökön, a kormány nem járult hozzá tevőlegesen a Quaestor bedöntéséhez, mivel állampapírokat vontak ki onnan, tőkét nem. Ám mint tudjuk, ez a kereskedőház esetében biztosan nem volt igaz.

Forrás: propeller.hu


Erre mondom én: Ja! De nem fog

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .