Az Osztrák Sajtótanács szerint megtévesztően tudósítottak az osztrák lapok Bicskéről

Manipulált az osztrák média
Manipulált az osztrák média

Megtévesztően tudósított az osztrák sajtó a bicskei eseményekről – állapította meg az Osztrák Sajtótanács, miután olvasói panaszok nyomán vizsgálódott az ügyben. Szeptember 3-án egy migráns férfi a sínekre lökte feleségét és gyermekét, de ez csak videófelvételből derült ki; a fotók alapján úgy tűnt, hogy a család a rendőrségi intézkedés nyomán került a földre.

Szeptember 3-án kezdett el terjedni egy fotó az interneten, amelyen egy migráns férfi volt látható, amint feleségével és családjával a sínekre kerültek magyar rendőrök gyűrűjében. A mozgóképes verzióból kiderült, hogy az önkívületi állapotban lévő férfi maga lökte családját a sínekre, a magyar rendőröknek kellett leválasztania őt feleségéről és gyermekéről.
Az újságírói és lapszövetségeket tömörítő Osztrák Sajtótanács etikai állásfoglalása szerint az osztrák lapok megtévesztően és igaztalanul tudósítottak az eseményekről, ezért helyesbítésre van szükség –írja a Pesti Srácokés a Der Standard.„Több médium megtévesztően mutatta be a Bicskén történteket. Szeptember elején több sajtóorgánum is olyan fotókat közölt, amelyek egy sínen fekvő és rendőrök által körülvett családot, valamint az apát elhurcoló és az anyát gyermekével hátrahagyó rendőröket ábrázolták. A kapcsolódó tudósítások pedig arról szóltak, hogy a rendőrség akaratuk ellenére szállítja táborokba a menekülteket”– állapította meg a tanács.
A Pesti Srácok emlékeztetett, hogy a Sajtótanács döntései nem rendelkeznek jogi kötőerővel, de álláspontjai, határozatai iránymutatónak, hivatkozási alapnak számítanak. A tanács az olvasók panaszai miatt vizsgálódott az ügyben.
Forrás: onlinehirek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .