Bűncselekmény lehet a határsértés

A kormány a Btk. módosítását kezdeményezi annak érdekében, hogy szabálysértés helyett bűncselekménynek minősüljön az illegális bevándorlás – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfo 17 – Mit miért tesz a kormány? című sajtótájékoztatón, melyet Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral tartott közösen.
A kormány a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását kezdeményezi annak érdekében, hogy szabálysértés helyett bűncselekménynek minősüljön az illegális bevándorlás. A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a jogszabály megváltoztatását kérik ősszel az Országgyűléstől.
A konkrét javaslatot kedden teszi meg a kormánynak Trócsányi László igazságügyi miniszter. Lázár János hangsúlyozta: a legális átlépési pontokon továbbra is nyitva állnak a határok.
A tárcavezető tájékoztatása szerint a déli határon novemberre készül el az ideiglenes határzár, ami négy méter magas lesz. Bízik benne – tette hozzá -, hogy a határzár az embercsempészek útvonalára hatást gyakorol. A miniszter szerint nem kizárható, hogy Szerbiában egyenruhások is közreműködnek a határsértők átjuttatásában. A kormány kedden véglegesíti a kerítés típusát – erősítette meg a miniszter.
Azt is hangoztatta: a kormány minden eszközt igénybe vesz, hogy az illegális bevándorlók „ne szállják meg” Magyarországot. A kormány Szerbiát, Görögországot és Macedóniát is biztonságos országnak tekinti, így vissza fogja ezekbe az országokba toloncolni azokat a bevándorlókat, akiket Németországból vagy Ausztriából küldenek vissza Magyarországra – jelentette ki.
A kormány a következő ülésén áttekinti a terrorizmus balkáni megjelenését is – mondta Lázár János, aki arról is beszámolt, hogy minden menekültstátus iránti kérelem esetében fokozott nemzetbiztonsági kontrollt alkalmaznak.
A gyermekek más elbírálás alá esnek
A határsértőkkel kapcsolatban azt is leszögezte: a gyerekek más elbírálás alá esnek, Magyarország védelmet, menhelyet biztosít nekik, függetlenül attól, hogy hol érkeznek az országba.
A szocialistáknak a bevándorlók ingyenes utaztatására vonatkozó kérését firtató kérdésre Lázár János azt felelte: nem szeretné kommentálni az illegális határátlépéssel kapcsolatos „MSZP-s hülyeségeket”.
Lázár Jánost megkérdezték az esetleges sátortáborokról is. Erre azt felelte: ha felépül az ideiglenes határzár, nem lesz szükség a jelenlegi volumenű menekülttábor-kapacitásra. A mostani sátorépítést az indokolja – mondta -, hogy a Magyarországon tartózkodókat emberhez méltó körülmények között helyezzék el. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország nagy méretű sátrakat kapott segítségként Csehországtól az illegális bevándorlók elhelyezésére.

Fotó: Árvai Károly

A kormány aggodalommal követi a kárpátaljai eseményeket

A magyar kormány fokozott figyelemmel, aggodalommal követi a kárpátaljai eseményeket – mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, utalva a múlt hétvégi munkácsi – három halálos áldozatot követelő – fegyveres összetűzésre.
A tárcavezető a Munkácson történtekkel kapcsolatban hangsúlyozta: a magyar kabinet reméli, hogy az ukrán központi kormányzat képes úrrá lenni a helyzeten, és minden kárpátaljai magyar biztonságát tudja garantálni. „Reméljük, csak a sajtótudósításokból tűnik ki az a kép, hogy a központi állam Kárpátalján nem ura a helyzetnek” – fogalmazott, példátlannak nevezve az utcai bandita- vagy politikai háborút.
A magyar kormány folyamatosan tájékozódik a kérdésben, és szükség szerint kész egyeztetni Ukrajnával – tette hozzá.
Közölte azt is, Orbán Viktor miniszterelnök szigorú vizsgálatot rendelt el annak tisztázására, hogy a magyar-ukrán határon a vámosok részt vesznek-e a cigarettacsempészetben. Erről kedden tárgyal a kormány is – tette hozzá.

Fotó: Árvai Károly

A kormány áll mindkét európai bizottsági vizsgálat elé

Lázár János a sajtótájékoztatón azt is kijelentette: a kormány áll az élelmiszerláncok által fizetendő felügyeleti díj és a dohánytermékek kereskedelmét terhelő egészségügyi hozzájárulás ügyében indított európai bizottsági vizsgálat elé. Az egyik esetben a Spar, a másikban a Philip Morris jelentette fel Magyarországot Brüsszelben, s a kormány kész megvédeni az igazát – ismertette.
Úgy vélte: a bizottság nyíltan képviseli a két cég érdekeit, és a tisztségviselők nyíltan lobbiznak az érdekeikben.
Elzbieta Bienkowska belső piaci EU-biztos korábbi, a patrióta gazdaságpolitikát kifogásoló nyilatkozatára utalva leszögezte: a kormány célja, hogy eddig külföldieknél lévő jogokat igazságosabban és méltányosan visszaszerezze a magyar társadalom számára, és azt lehetőség szerint szét is ossza.
Közölte, a kormány kitart mindkét adó mellett, azok kivonása fel sem merülhet, s Brüsszel sem az adót, hanem annak mértékét vitatja. A dohányipar keményen fog adót fizetni, és abból egy nagyon jó kórház fog épülni Budapesten – tette hozzá, majd egy kérdésre úgy fogalmazott: „lehet az Európai Bizottsághoz menni, akkor még többet kell majd fizetni”.

Fotó: Árvai Károly

A miniszter a tájékoztatón megerősítette, hogy augusztus 3. és 25. között minden iskola megkapja a szükséges, több mint 12 millió tankönyvet, amit az iskolai tankönyvfelelősök szeptember 1-jéig adnak át a diákoknak. Az alsó tagozatosok ingyenes tankönyvellátása 12 milliárd forintba kerül az idén.
A Miniszterelnökség vezetője a tájékoztatón arról is beszámolt, hogy 235 ezren nyilvánítottak véleményt a járási hivatalokban az állami eljárási díjakra vonatkozóan. Ők többnyire a személyi igazolvány és az útlevél díját, továbbá az átírási illetékeket ítélték magasnak, a vállalkozók pedig a cégiratok elkészítéséhez kötődő adminisztrációs terheket sokallták. A vélemények feldolgozása még tart – mondta Lázár János, aki emlékeztetett arra, hogy jövőre 10 milliárd forintnyi eljárási díjat enged el az állam.
Nem terjesztik ki az online kasszák használatát a szolgáltató szektorra
Gazdasági ügyekről szólva Lázár János kérdésre közölte, hogy a kabinet nem terjeszti ki az online pénztárgépek használatát a szolgáltató szférára. A minisztertől azt kérdezték, hogyan áll az a terv, hogy erre a szektorra – például a fodrászokra, masszőrökre – is kiterjesztenék az online kasszák használatát. „Volt ilyen javaslat, de a miniszterelnök leverte” – válaszolta a Miniszterelnökség vezetője. Szavai szerint a kormányfőnek az az álláspontja, hogy ez nem indokolt és nem életszerű.
A tárcavezető egy korábbi kérdésre visszautalva arról is beszámolt: a Nemzetgazdasági Minisztérium a kormány elé viszi azt a kérdést, hogy a kaszinók hogyan kapcsolhatók be az online ellenőrzési rendszerbe. Az érintettek játékadót fizetnek és nincs blokkolási és áfafizetési kötelezettségük, így esetükben mást kell ellenőrizni – magyarázta.

Fotó: Árvai Károly

A kormány elé kerül Wáberer György beszámolója a fuvarozásról

Tudatta továbbá, hogy a kormány keddi ülésén megtárgyalja Wáberer György miniszterelnöki megbízott beszámolóját a magyar fuvarozás helyzetéről. Elmondta: a Wáberer György – a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnöke, nagyvállalkozó – által készített anyagnak kiemelten kell foglalkoznia a magyar fuvarozók helyzetével, európai versenyképességével. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy hatezer sofőr hiányzik a magyar fuvarozói piacról. „Szeretnénk adókedvezmények biztosítását is megfontolni” – ismertette a kormány által mérlegelt terveket, amelyek között megemlítette a haszongépjárművekre vonatkozó adminisztratív terhek csökkentését is.
Azt ugyancsak megvizsgálja majd a kabinet, hogyan lehet behajtani a Magyarországon áthaladó külföldiekre kiszabott bírságokat – tette hozzá.
A 2010-ben vállalt egymillió új munkahely felét már teljesítette a kormányzat
A keddi kormányülésen emellett áttekintik a foglalkoztatáspolitika helyzetét, amellyel kapcsolatban Lázár János arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2010-ben vállalt egymillió új munkahely felét már teljesítette a kormányzat. A foglalkoztatást pedig nem csak önmagában a közfoglalkoztatás bővítette – jelezte.
Tájékoztatott arról is, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény iránt már 40 ezren érdeklődtek, az igénylők száma pedig már most ezres nagyságrendű. Lázár János ezzel kapcsolatban megerősítette, hogy készek a támogatásra szánt összeget felülről megnyitni, azaz a költségvetés korlátlanul áll majd rendelkezésre a programban részt vevőknek.
A sajtótájékoztatón készült vágatlan felvétel a Sajtószobában érhető el.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .