Kilyukadt rézcsövek

. A kormány 2010-óta többek között az otthoni pálinkafőzéssel kapcsolatos jogszabály miatt állt harcban az EU-val.
Az otthon főzött pálinkára 50 literig nem vonatkozott a jövedéki adó, bár annak eladását továbbra is tiltotta a kormány.
A magyar kisüsti főzőt természetesen nem hatotta meg ez a gesztus, hiszen előtte is örömmel főzőcskézett rézberendezésein és szívesen adta el jó, jobb és rossz minőségű pálinkáját, feketén. Ez a jogszabály bevezetésével még szabadabb lett, hiszen főzött a vidék embere 2-300 liter pálinkát is, de arra ügyelt, hogy otthonában a megengedett mennyiségnél több ne legyen. A rokonság mindig nagy és a főzésből származott bevétel sem szerény.
Természetesen ez nem igazán tetszett a bérfőzésből élők társadalmának és szerintem a nagy pálinkakészítő cégeknek sem volt rokonszenves, de ezt a gesztust Orbán nem akarta elengedni és szabadságharcot vívott a pálinkafőzés hadszínterén.
Természetesen e sorok írója nincs a jó fajta magyar pálinka ellen, még akkor sem, ha azt otthon főzik, viszont a „háziszőttes” készítői –ráadásul, ha saját kocsmájuk is van – igen nyereségessé tehetik az üzletet. Márpedig vannak ilyenek. Természetesen itt is feketén.

Egészségünkre! Fotó Arold Péter
Egészségünkre! Fotó Arold Péter

Az EU februárban kötelezettség szegéssel kapcsolatos eljárást indított a magyar kormány ellen az otthoni pálinkafőzés ügyében.
A kormány némi engedményt téve évi 1000 forintban határozta meg a jövedéki adót, mint általány díjat. Természetesen az EU ezt sem látta szabályosnak és az eljárást nem szüntette meg Magyarország ellen.
Az agrárszektor beszámolója szerint a kormány teljes titokban tárgyal Brüsszellel arról, milyen szabályozás lépjen életbe a házi pálinkafőzésre.
Az iparág szerint, az lenne a legjobb megoldás, ha a helyzet kezelése érdekében az EB elvárásainak megfelelően a kormány minden pálinkára 50 százalékos adókulcsot vezetne be. Ez azért volna jó irány, mert a legális magyar pálinkapiacot is megerősítené.
A portál számításai szerint az EU-s normáknak is megfelelő szabályozás azt jelentené, hogy az otthoni pálinkafőzés (86 liter 50 fokos éves mennyiségre számoltan) ezer forint helyett 71.810 forint adóvonzattal járna, viszont vélhetően jelentősen, félliterenként akár 500 forinttal is csökkentené a legális szeszipari termékek árát.
Arold Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .