Mégis megfontolandók Gyurcsány Ferenc javaslatai

2009-03-10

Amikor még ott volt
Amikor még ott volt

Az euró-övezethez való csatlakozás idejének lerövidítését sürgette az EBRD elnöke. Thomas Mirow a Handelsblatt című német üzleti napilap hétfői számában megjelent interjúban az Európai Bizottságot arra szólította fel, hogy vegye fontolóra az euró-övezethez való csatlakozás idejének lerövidítését.
Mirow úgy vélte: kívánatos lenne a felvételre való várakozás időtartamának a jelenlegi kettőről egy évre történő lerövidítése a stabilitási paktumban előirányzott adósságkritériumok betartása mellett. Egy ilyen lépés összességében hozzájárulna Kelet-Európa stabilizálásához – hangoztatta az EBRD elnöke. Thomas Mirow egyidejűleg az Európai Központi Bankot Kelet-Európa megsegítésére szólította fel.
Az EBRD elnöke ezzel a felhívással arra reagált, hogy az Európai Unió állam- és kormányfői legutóbbi brüsszeli csúcstalálkozójukon elutasították a külön kelet-európai segítségnyújtásról szóló javaslatot. Gyurcsány Ferenc egyébként ezt követően a múlt héten, Londonban tárgyalt az EBRD vezetőivel.
Mirow úgy vélte, fontos lépés lenne, ha az Európai Központi Bank pótlólagos euró hitelkerettel (devizacsere lehetőséggel) segítené a kelet-európai országokat. A központi bank ilyen jellegű hitelei eddig csak kevés kelet-európai ország számára álltak rendelkezésre, s ezen Mirow szerint változtatni kell.
Az újság emlékeztetett arra, hogy az európai állam- és kormányfők a közelmúltban tartott rendkívüli csúcstalálkozón első ízben tanácskoztak az euró-csatlakozás idejének esetleges lerövidítéséről, de semmiféle döntést nem hoztak. Az újság szerint Angela Merkel német kancellár és Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euró-csoport elnöke nyitottnak mutatkozott egy lerövidített euró-csatlakozási folyamattal szemben, de mindketten határozottan állást foglaltak az ellen, hogy enyhítsék az euró-övezetbe való felvétel feltételeit.
Mirow az interjúban kijelentette: ha a helyi bankok a tőkepiacon érvényes szerződéses feltételek mellett nem képesek a refinanszírozásra, az EBRD-nek és más nemzetközi pénzintézeteknek továbbra is hitelcsomagokkal kell közbelépniük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .