Paksi bővítés – Financial Times: az EU leállította a paksi bővítésről kötött magyar-orosz megállapodást

Paks  Forrás: atomeromu.hu
Paks
Forrás: atomeromu.hu

Brüsszel, 2015. március 12., csütörtök (MTI) – Leállította az Európai Unió a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását – jelentette csütörtök este a Financial Times című brit üzleti lap, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.
A döntés, amelynek részleteit titokban tartották, az Európai Bizottság múlt heti brüsszeli ülésén született, amelyen jelen volt Navracsics Tibor, a testület magyar biztosa is – írta az újság.
A lap szerint az EU számos tisztségviselője aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Moszkva Európa megosztására használja energiapolitikáját. Az Euratom ügynökség, amelynek jóvá kell hagynia minden uniós tagállam fűtőanyag-ellátási megállapodását, korábban elutasította, hogy Magyarország kizárólag Oroszországtól szerezze be a fűtőelemeket. Ezt Magyarország megfellebbezte, de a bizottság az Euratom elutasítása mögé állt.
A döntés felülírásához Magyarországnak egy új fűtőanyag-szerződést kell kötnie, vagy jogi eljárást kell indítania az Európai Bizottság ellen – írja a Financial Times.
MTI 2015. március 12., csütörtök 21:08


 
Frissítés 1:
EU-Magyarország-energia
Paksi bővítés – Financial Times: az EU leállította a paksi bővítésről kötött magyar-orosz megállapodást – BŐVÍTETT (új: további részletek)

Konsiczky Zoltán, az MTI tudósítója jelenti:
Brüsszel, 2015. március 12., csütörtök (MTI) – Leállította az Európai Unió a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását – jelentette csütörtök este a Financial Times című brit üzleti lap, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.
A döntés, amelynek részleteit titokban tartották, az Európai Bizottság múlt heti brüsszeli ülésén született, amelyen jelen volt Navracsics Tibor, a testület magyar biztosa is.
A lap szerint az EU számos tisztségviselője aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Moszkva Európa megosztására használja energiapolitikáját. Az Euratom ügynökség, amelynek jóvá kell hagynia minden uniós tagállam fűtőanyag-ellátási megállapodását, korábban elutasította, hogy Magyarország kizárólag Oroszországtól szerezze be a fűtőelemeket.
A tekintélyes brit gazdasági, politikai napilap úgy tudja, Magyarország megfellebbezte a döntést, de az Európai Bizottság végső soron, múlt heti ülésén, mind a 28 uniós biztos jelenlétében úgy döntött, hogy támogatja az Euratom döntését.
A döntés felülírásához Magyarországnak egy új fűtőanyag-szerződést kell kötnie, vagy jogi eljárást kell indítania az Európai Bizottság ellen – írta a Financial Times, amely szerint a döntés növelheti a feszültséget Brüsszel és Moszkva között.
Az újság emlékeztetett: az Európai Bizottság azt is vizsgálja, hogy a megállapodás összhangban van-e az unió közbeszerzési és állami támogatásra vonatkozó előírásaival.


 
Frissítés 2: Paksi bővítés – Giró-Szász: nem igaz, hogy az EU blokkolta a Paks II. atomerőmű építését

Budapest, 2015. március 12., csütörtök (MTI) – Határozottan cáfolta a Financial Times értesüléseit Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár csütörtökön az MTI-nek.
Azt MTI kérdésére azt mondta: nem igaz, hogy az Európai Unió blokkolta volna a Paks II. atomerőmű építését.
Giró-Szász András hozzátette, hogy az ügyben helyreigazításért folyamodtak a Financial Times szerkesztőségéhez.

MTI 2015. március 12., csütörtök 21:43

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .