Budaörs Polgármestere újra beszólt

Nem volt Magyarországon olyan időszak,amire azt lehetett volna mondani, hogy kommunizmus.

Egyperces néma felállással emlékeztek volna meg a kommunizmus áldozatairól a budaörsi fideszesek a testületi ülésen, de a város polgármestere, Wittinghoff Tamás nem adott helyt ennek – írja az mno.hu.  A portál szerint az ügyből botrány lett, a városban több szervezet is „pótmegemlékezést” tartott válaszul. Wittinghoff pedig közleményt adott ki, amelyben az ügynöklisták nyilvánosságra hozását szorgalmazta.
Budaörs épp február 25-én tartott testületi ülést, s a napirendi pontok ismertetése előtt Gáspár Béla fideszes korelnök javasolta, hogy egyperces néma felállással emlékezzenek meg a kommunizmus áldozatairól, hiszen e nap az ő emléknapjuk. Wittinghoff Tamás nem adott helyt a kezdeményezésnek, majd később úgy fogalmazott: „Ha volt olyan időszak az országban, amit kommunizmusnak lehet nevezni, bár szerintem nem volt, az más kérdés, hogy ezt az elvet és ezt az ideológiát kik és milyen eszközökkel próbálták felhasználni, és ezzel kiknek és milyen módon ártottak és tettek tönkre egzisztenciákat.” Erre válaszul a Recski Szövetség Egyesület, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz), az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége, a Szovjetunióban volt magyar politikai rabok és kényszermunkások szervezete (Szorakész), az 1956-os Nemzetőrök Hagyományápoló Tanácsa és a Magyar Politikai Elítéltek Közössége vasárnap megtartotta a néma főhajtást a városháza előtt, majd 120-150 fős, gyertyás menettel a budaörsi ’56-os emlékműhöz vonultak és elhelyezték virágaikat.
Wittinghoff Tamás az mno.hu-nak úgy nyilatkozott: „Mondtam volna én olyat, hogy nem volt kommunizmus? Illetve amit mondtam, az ezt jelenti, vagy épp az ellenkezőjét ennek?”„Nem az történt, hogy azt mondtam: »nem lehet megemlékezni, mert nem volt kommunizmus«. Ez egy ócska, szemét hazug beállítás” – foglalja össze a február 25-én történteket. Olaj volt még a tűzre Wittinghoff szerint a jobbikos képviselő későbbi felszólalása, aki azt pedzegette, hogy a kommunista bűnök elkövetői közül sokan még mindig köztünk élnek.
Az ügynöklisták nyilvánosságra hozásának elmismásolásáról, amit a Fidesz számlájára ír, a polgármester azt mondta: „Senki nem mossa le rólam, hogy összebeszéltem Simicska Lajossal, pedig én már huszonöt éve pofázok erről.” Állította, a párt ügyvivőjeként az SZDSZ szomorújátékában vett részt, így a nagypolitikába nem volt beleszólása. „A demokratikus ellenzékben nem, de a rendszerváltás utáni ellenzéki pártok soraiban voltak téglák” – mondta.
A teljes cikket olvassa az mno.hu-n

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .